АЛЕКСАНДАР СА „УНИ СТЕФОМ“ ОЧИСТИО ГРАФИТЕ
02.07.2011

Тек реновирана ограда Старог гробља „Горица“ недавно је осванула са бројним графитиама. Ова ситуација и позив председника Градске општине Палилула, проф.др Игора Новаковића није оставила равнодушним нашег суграђанина Александра Стојановића, власника успешне фирме „УНИ СТЕФ“, који је у општини Палилула, за потребе санирања нанете штете, уступио своју специјалну машину за уклањање графита. Ради се о савременом компресору вредном неколико стотина хиљада евра која натписе са зграда и ограда уклања методом пескарења сувим ледом под притиском од чак 750 бара. То је еколошка метода без трунке хемикалија. Графити се потпуно уклањају, с тим да фасада остаје неоштећена, без трагова чишћења, каже Стојановић.

Према речима др Игора Новаковића, председника општине Палилула, на чијој територији се и налази Старо гробље, Александар је на делу показао да је власник друштено одговорне компаније.

Општина Палилула води константну борбу да подигне свест људи о значају очувања окружења. Често бивамо разочарани, јер појединци за само неколико минута баце под ноге сав наш труд да општину и град учинимо лепшим. Пре свега мислим на хулигане који разним натписима који подстичу верску и расну нетрпељивост руже наша добра. Графита има свуда. На споменицима, зградама, оградима... Остварили смо добру сарадњу са полицијом, те се надам да ће се починиоцима брзо стати на пут, поручио је Новаковић.

Иначе, законом је предвиђено да власници објеката, односно органи локалне самоуправе, поред обавезе да пријављују ову врсту прекршаја, имају и обавезу да уклањају графите са својих установа. Будући да то није јефтин поступак, често се прибегава префарбавању делова фасада, што може бити ружно, попут недефинисаних шара и порука.

Апелу општине Палилула, упућеном становницима ове организације локалне самоуправе, одазвали су се и бројни медији као и колеге из дневног листа Народне новине: „Брините о граду као и о Вашем дому! Не ружите га, него се потрудите да га учините лепшим! Није тешко, потребно је само мало воље.